Traseele noastre în Munții Perșani

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Legendă link-uri:

– link pe nume – fotoreportaj/fotoindicații de orientare;
– (*) – descriere traseu;
– (**) – informații din ziua parcurgerii.

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

background-ul hărții: Google Maps

Munții Perșani sunt considerați de geografi (ex. Alexandru Roșu în Geografia fizică a României, Edit. Didactică și Pedagogică, București, 1980) o substructură a Carpaților de Curbură, din punct de vedere geologic reprezentând un mozaic petrografic: roci cristaline și sedimentare, dar și acestea din urmă însemnând, calcare, conglomerate, gresii, aglomerate vulcanice …
Marea suprafață pe care o ocupă, varietatea reliefului și fragmentarea impun divizarea lor. Autorul citat îi împarte în trei compartimente: Nordicii (aflați la nord de Defileul Oltului de la Racoș, dar pe care noi i-am înglobat în Munții Harghitei, cum o face, pe hartă, însă nu în text, chiar autorul), Centralii, cuprinși între Olt și valea Homorodului, din care noi am extras regiunea cuprinsă între Olt și Măeruș-Bogata, numind-o Perșanii Nordici, și Sudicii, între Homorod și Bârsa-Șinca.

 

background-ul hărții: Google Maps

Trasee în Perșanii Nordici:

1. ORMENIȘ – Dl. Răchitei – Dl. Negru – Tipia Ormenișului – Pe Șes – Muchia de Jos – ORMENIȘ (**)

 

 

 

 

 

background-ul hărții: Google Maps

Perșanii Sudici:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vedere de pe Vf. Padina Popii (Piatra Craiului)
– foto: Marelena Pușcarciuc (8 septembrie 2012)

– numiți de Nicolae Orghidan și Munții Poiana Mărului, sunt o prezență aparte, chiar în cuprinsul Carpaților, prin aspectul lor colinar, uniform din punct de vedere altitudinal (motiv pentru care noi am preferat termenul “colnice”) puternic, dar extrem de … rarefiat, antropizați ! Face excepție, cu deosebire altitudinal, extremitatea lor nord-estică, unde se înalță Măgura Codlei (1.292 m, cea mai mare altitudine a Munților Perșani). Pentru “munceii” cuprinși între Șinca și Bârsa – ca aspect cu totul asemănători celorlalți, ai Poienii Mărului (lucru datorat activităților umane) – am optat să-i încadrăm – cum o fac și cei mai mulți dintre geografi – în Munții Țaga.

Trasee:

1. Gura Vulcăniței – Dl. Pietrișului – Dl. Crăpătoru – Dl. Vulcanului – Dl. Hoapecu – Dl. Cetățuia – Dl. Serdana – Gura Vulcăniței (**)

background-ul hărții: Google Maps

traseele care vizează Măgura Codlei:

2. Colonia 1 Mai – Dl. Gropa Frumoasă – Cetatea Neagră – Vf. Măgura Codlei – Poiana La Țarnă – Dl. Bârnei – Colonia 1 Mai (**)
3. Codlea (Platoul Maial) – Cetatea Neagră – Vf. Măgura Codlei – Lacurile Codlea I & II – Platoul Maial (**)
4. Holbav (Gura Văii Cetății) – Dl. Bârnei – Cetatea Neagră – Măgura Codlei – Poiana Holbav – Dl. Rucăreni – Dl. Cetățuii – Gura Cetățuii (**)

 

 

foto: Google Earth Pro

– imagine sateliară 1

 

 

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

– imagine sateliatră 2

 

 

 

 

 

 

Observație: “Descifrarea” rețelei de marcaje ce acoperă Măgura Codlei a fost posibilă datorită informațiilor de pe blogul magiamuntelui.blogspot.com !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.