Lacul cu Boglari

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Casetă tehnică:

Bazinul hidrografic

Unități de relief

Localitatea de acces

Coordonate

Dimensiuni

Secătura>Strâmba>
Tazlău>Trotuș

Munceii Berzunților/
Munții Berzunți

Berești-Tazlău/BC

46,452325N
26,654112E
334 m alt.

25 m x 15 m
– 0,5 m

 

foto: Radu Pușcarciuc – 18 noiembrie 2012

Lacul, pe care l-am numit ”cu boglari”, deoarece aici am avut ocazia de vedea, pentru prima dată, …

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

… specia Ranunculus sceleratus, …

 

 

 

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

… este situat, bine ascuns în pădure, pe cursul superior al Secăturii, un mic afluent al pârâului Strâmba (tributar Tazlăului în gura satului Bereşti-Tazlău) –  a căror confluenţă se află la 1,2 km de ieşirea (sudică) din satul Bereşti-Tazlău şi la 0,3 km de intrarea în satul Turluianu. Versantul stâng al pârâiaşului a fost afectat, în urmă cu ceva ani, de o alunecare a cărei frunte a blocat cursul apei într-o zonă în care albia acesteia, după ce se lărgea cam 15 m, pe o lungime de aproape 100 m, îşi schimba profilul, devenind brusc îngustă şi ravenată. În aceste condiţii, apa acumulată în spatele barajului a acoperit, iniţial, o suprafaţă de cca 1200 mp. Treptat, ca urmare a colmatării, dar şi a deversării artificiale prin săparea unui şanţ în corpul barajului, suprafaţa apei s-a restrâns şi ocupă, în prezent (noiembrie, 2012), mai puţin de o treime din cuvetă, adică, 25 m x 15 m (adâncime sub 0,5 m); la coada actuală a lacului s-a format o fâşie lată  de vreo 10 m de păpuriș.

foto: Radu Pușcarciuc

Oglinda apei este, în mare parte, cucerită de pâlcuri de rogozuri, iar pe unde nu, de o colonie densă de boglari.

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena Pușcarciuc

Pe treptele superioare ale alunecării subzistă mici bălți ce-şi adună apele din precipitaţii directe sau/şi din şiroiri.

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul despre lacurile de alunecare și opisul celor din Munții Trotușului și subcarpații aferenți poate fi accesat aici !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.