Pătlagina-moale: Plantago media & urvillei

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie:
– imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Sub numele de pătlagină-moale sunt cunoscute două specii ale genului Plantago – unul dintre cele 90-114 câte atribuie diverse clasificări familiei PLANTAGINACEAE: P. media L. și P. urvillei Opiz. Distincția taxonomică dintre acestea este însă o chestiune deschisă: cele mai cunoscute și mai recente dintre determinatoarele românești le prezintă diferit: în Flora ilustrată a României: Pteridophyta et Spermatophyta, a doua specie nu este citată ca prezentă în România, dar în Plante vasculare din România: determinator ilustrat de teren ea apare ca subspecie a primeia sub numele P. media subsp. stepposa (Kuprian.) Soó. La nivel european însă, există alte două … atitudini: una, pe care o regăsim, de pildă, pe site-ul Euro+Med Plantbase, consideră a doua specie ca un sinonim al primeia; cealaltă, prezentă pe ultima variantă a site-ului The Plant List (la care am hotărât să ne raportăm), le prezintă ca specii distincte (tot aici, P. media subsp. stepposa, apare ca sinonim al P. urvillei). Ca atare, alte sinonime nomenclaturale ale P. media sunt: Arnoglossum incanum Gray, Plantago media var. urvilleana Rapin, P. stepposa Kuprian.; P. urvillei are ca sinonime: P. media subsp. longifolia Witte, P. m. subsp. stepposa (Kuprian.) Soó, P. m. subsp. urvilleana (Rapin) Hultén, P. m. var. longifolia G.Mey.

Descrieri determinative (conform Flora URSS și Enciclopedia plantelor siberiene):

foto: Marelena Pușcarciuc Dealul Perchiu: 1 iunie 2011

foto: Marelena Pușcarciuc
Dealul Perchiu: 1 iunie 2011

Plantago media L.

– tulpina pornește adesea arcuit din bază;
– frunzele sunt eliptice sau ovate, rar, eliptic-lanceolate, de 2-2,5 ori mai lungi decât late, îngustate în scurt spre bază, cu marginea subîntreagă ori cu câțiva dinți distanțați de-a lungul laminei, de obicei ascuțiți;
– frunzele au pețiolul lat sau sunt subsesile, dar la exemplarele crescute la umbră poate fi lung, cu puțin mai scurt sau egalând lamina;
– inflorescența are 2-6(8) cm lungime.

foto: Marelena Pușcarciuc Dealul Perchiu: 1 iunie 2016

foto: Marelena Pușcarciuc
Dealul Perchiu: 11 mai 2016

Plantago urvillei Opiz

– tulpina pornește totdeauna vertical din bază;
– frunzele sunt eliptice, rar, eliptic-ovate, lanceolate sau îngust-lanceolate, de 2,5-5 ori mai lungi decât late, gradual îngustate atât spre bază, cât și spre apex (vârf), cu marginea întreagă sau subîntreagă;
– frunzele au pețiolul aproape cât lamina sau mai scurt, dar nu mai mult de 1/2-1/3 ori din lungimea laminei;
– inflorescența are (4)6-12(20) cm lungime.

Genul Plantago conține cca 200-250 de specii cu răspândire în toată lumea; pentru cele două specii prezentate arealul se reduce, pentru P. media, la Europa, America de Nord, Asia și nordul Africii, iar pentru P. urvillei la Europa și Asia. Denumirea genului este în legătură cu forma și aspectul frunzelor ce ar aduce cu cele ale tălpii piciorului uman (în latină, “planta”); adjectivul specific “urvillei” a fost ales pentru a cinsti amintirea călătorului și exploratorului francez Jules Sébastian César Dumont d’Urville (1790-1842).
P. media i se atribuie, tradițional, mai multe virtuți medicinale, fiind cunoscută încă din antichitate pentru proprietățile sale hemostatice; mai este utilizată și ca astringent, emolient, depurativ, diuretic, expectorant, laxativ, oftalmic.

Locații:
P. media
– Dl. Perchiu (Subcarpații Tazlăului) – 1 iunie 2011
– Pădurea Lada/Dl. Cuciur/Interfluviul Oituz-Cașin [Onești/BC] – 31 mai 2008
– Mt. Ponk-bük/Mt. Arama Neagră/Munții Giurgeu [Izvoru Mureșului/HG] – 2 iunie 2012
– Mt. Szermászó/Mt. Păgânului/Munceii Nășcălatului – 26 mai 2013

P. urvillei
Dl. Perchiu (Subcarpații Tazlăului) – 11 mai 2016, 20 iunie 2019
– Parc Onești/BC – 1 iunie 2010
– Cartier Slobozia/Onești/BC – 16 mai 2009

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.