Despre marcajele din Poiana Guțanu (Bucegi) !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

foto: Google Earth Pro

Poiana Guțanu este, pentru Bucegi, un nod … turistic relativ important, ca atare, dacă tot am trecut mai ieri pe acolo [http://www.muntesiflori.ro/duminica-trecuta-354/], și de-a lungu, și de-a latu, am găsit oportun să prezentăm situația actuală a marcajelor ce se întâlnesc/despart în poiană.
Menționăm, în primul rând, starea lor aproape de excelent, mai ales dacă ne referim la semne, refăcute recent – cu șabloane și cu vopsea de foarte bună calitate, cu o densitate optimă – asigurată inclusiv cu stâlpi … metalici (sic !) -, în conformitate cu normele legale – chiar există ! – (pe porțiunile cu mai multe marcaje semnele sunt vopsite împreună; acest aspect l-am constatat și pe traseul Șaua Hornurilor – Cabana Omu).
Singurul aspect ce nu a fost realizat/remediat la standardul anterior evidențiat este chestiunea stâlpilor indicatori din intersecții. Încă sunt plăci indicatoare vechi, unele în contradicție cu cele noi (chiar și pe același stâlp), sau unele cu indicații incomplete (limite de timp neprecizate) ori, relativ incorecte, ambigue, derutante; remarcăm și timpii indicați pentru finalizarea traseelor, uneori cam prea optimiști, mai ales pentru condiții de iarnă !
Dintre hărțile – pe hârtie – ale Bucegilor, conformă cu realitatea actuală (dacă ne referim la Poiana Guțanu; altfel …) este, de exemplu, cea apărută sub egida Erfatur/Dimap în 2010 (Cinci munți din Curbura Carpaților: Piatra Craiului, Bucegi, Postăvarul, Piatra Mare, Ciucaș), unde inclusiv rețeaua intersecțiilor din Poiana Guțanu se suprapune realității, în ciuda scării mici (1:70.000); am amintit-o, considerând-o pe cea mai în … vogă ! Și pentru că am adus vorba de hărți, să facem și precizarea că pe foarte multe dintre cele care “circulă” intens pe NET, cândva apreciate la data apariției lor (de exemplu, cea a lui Ion Zăvoianu, Emilian Cristea și Nae Popescu), semnele marcajelor sunt demult depășite, iar unele trasee au fost modificate pe teren. Astfel, referitor la zona noastră de interes:
– “punctul roșu” ce marca traseul Moieciu de Sus – Șaua Strunga este astăzi înlocuit cu “bandă roșie” și leagă satul Șimon de Șaua Strunga (prelungind, de fapt, “banda roșie” ce lega Șimon de “punctul roșu”);
-“triunghiul roșu” ce marca traseul Hotel Peștera – Moieciu de Sus (centru) și care dubla pe o lungă porțiune “punctul roșu” coboară acum din Poiana Guțanu în extremitatea sudică a Moieciului de Sus;
– traseul “triunghi galben”, Moieciu de Sus – Cabana de vânătoare Bângăleasa (părăsită acum), trasat pe valea Seciului, a fost recreat pe Piciorul Seciului (versantul drept al văii omonime) și remarcat cu triunghiuri roșii. Am coborât foarte recent [http://www.muntesiflori.ro/duminica-trecuta-354/] pe urmele fostului traseu “triunghi galben”: dacă în zona sa amonte, de pe interfluviul Seciu – Valea Rea poteca este încă decelabilă (dar semnele de marcaj – triunghi galben – nu se mai văd), jumătatea de pe valea Seciului se parcurge direct prin apă, valea fiind folosită ca șleau pentru tractoarele ce au tras buștenii din parchete.
Colateral informațiilor legate de marcajele din Poiana Guțanu să adăugăm că:
– marcajul “cruce roșie” de pe valea Gaura este refăcut;
– marcajul “bandă albastră”, Cabana Omu – Cabana Mălăiești, varianta ce evită Hornul Mare, a fost, de asemenea, refăcut (dar lipsește stâlpul de intersecție, cu plăcile indicatoare);
– marcajul “bandă roșie”, Cabana Omu – Șaua Strunga, cel puțin până în Șaua Bătrâna, este vechi, cu porțiuni (Cabana Omu – La Găvan) fără semne.

Addenda

1. Comentarii privind plăcuțele indicatoare din unele intersecții:

foto: Radu Pușcarciuc

a. La baza Piciorului Seciului
– indicatoare cu informații contradictorii despre același traseu: dacă cel al Asociației F. Deubel dă informații corecte (poate că precizarea “prin Valea Prăvalelor” este inutilă), cel al Salvamontului Bran – cu referire la același traseu, “cruce roșie” – este incorect și incomplet: normal, era necesar de precizat nu (neapărat) ultima destinație (Cabana Padina; dar de ce se amintește și de Cabana Bolboci ?!), ci prima, esențială, Șaua Strunga (aici găsind informații pentru ultima destinație, Cabana Padina, sau pentru altele), și timpul până acolo !

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

b. La racordul Piciorul Seciului – Plaiul Pleșii
– în loc de indicația “Spre Cabana Padina” era mai normală indicația “Spre Șaua Strunga”;
– de pe plăcuța de jos lipsește semnul bandă roșie.

 

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

c. Lângă ponorul din Poiana Guțanu
– indicatorul Asociației F. Deubel referitor la marcajele “triunghi albastru” – spre Poiana Guțanu (?) – și “triunghi roșu” – spre Moieciu de Sus – a ajuns ilizibil, iar Salvamont Bran n-a mai montat un indicator propriu cu informațiile respective;
– indicația “Spre Șaua Padina 3 ore” nu are ce căuta pe indicator, prin această intersecție netrecând nici un traseu “bandă roșie” (sigur, referirea se face la “banda roșie” care va fi întâlnită în Șaua Bătrâna !
– în locul indicației “Spre Vf. Omu 4 ore”, aferent “triunghiului roșu” trebuia să existe indicația “Spre Șaua/Refugiul Bătrâna … ore”, destinația “triunghiului roșu” fiind, de fapt, dincolo de Șaua Bătrâna, Hotelul Peștera; la Vf. Omu se ajunge din Șaua Bâtrîna pe “banda roșie”.
– indicația “Spre Bran prin Valea Gaura” este una care excede destinația marcajului triunghi albastru, care se oprește în Valea Gaura, la fosta stână Gaura (continuarea, de aici, spre Bran, fiind posibilă pe marcajul cruce roșie), aceasta fiind destinația ce trebuia precizată pe indicator !

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc

d. La extremitatea sudică a Poienii Guțanu
– primele două rânduri ale indicatorului din stânga sunt aberante; lipsește timpul pentru destinația corectă a “triunghiului roșu”, Refugiul Bătrâna. Pe același indicator trebuia precizată și destinația “triunghiului albastru”, care, pe teren, dublează “triunghiul roșu” până la intersecția de lângă ponorul din Poiana Guțanu !
– destinația “Cabana Padina” trebuie înlocuită cu “Șaua Strunga” cu precizarea timpului corespunzător !
– indicației “Spre Șimon-Bran”, atașată “benzii roșii”, îi lipsește timpul aferent; pe același indicator trebuia trecută și destinația “triunghiului roșu” (Moieciu de Sus) care dublează “banda roșie” până la racordul Piciorul Seciului – Plaiul Pleșii.
– pe un arbore alăturat este montat un indicator al Asociației F. Deubel, cu informații depășite (cea referitoare la “triunghiu roșu” care nu mai duce la Moieciu de Sus peste Muntele Pleașa/Plaiul Pleșii ci peste Piciorul Seciului) sau care exclud destinația primă ca importanță (Șaua Bătrâna în acest caz, Hotelul Peștera fiind destinația finală, care s-ar putea să nu intereseze, ea putând fi adăugată între paranteze).

foto: Radu Pușcarciuc

e. În Șaua Bătrâna
– dacă indicatorul pentru Vf. Omu este complet, cel pentru Șaua Strunga, nu; opinăm că indicația “Padina … ore” poate fi, eventual, adăugată între paranteze !
– lipsesc de pe stâlp indicatoarele corespunzătoare marcajului triunghi roșu (spre Poiana Guțanu și spre Hotel Peștera)!

foto: Radu Pușcarciuc

f. Lângă fosta cabană de vânătoare Bângăleasa
– indicația … suficientă era “Spre Șimon”;
– lipsesc indicatoarele pentru “triunghiul roșu” (spre Moieciu deSus și spre Șaua/Refugiul Bătrâna) !

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

g. Lângă fosta stână Gaura
– toate indicatoarele sunt fără cusur !

 

 

 

 

 

 

2. Timpii (ai noștri) de parcurs pentru câteva dintre traseele ce converg/diverg în Poiana Guțanu sau în legătură cu ele:
– Moieciu de Sus (Valea Bângăleasa) – Piciorul Seciului – Poiana Guțanu – 1 h
– Poiana Guțanu – Fosta stână Gaura – 1 h 15 min
– Fosta stână Gaura – Cabana Omu – 4 h 30 min (incluzând trecerea pe la Cascada Moara Dracilor și masa de prânz)
– Cabana Omu – Șaua Bătrâna – 2 h 15 min
– Șaua Bătrâna – Poiana Guțanu – 2 h (incluzând numeroase reprize foto… florale)

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.