Cymbalaria muralis

Executând click pe numele familiei, e posibil să aflaţi informaţii despre aceasta !

foto: Marelena Pușcarciuc – Onești/BC – 21 mai 2011

Cymbalaria muralis G.Gaertn., B.Mey. et Scherb. (iedera-zidurilor) – SAXIFRAGACEAE

Este o specie adventivă, provenită din Europa de sud și de sud-vest, unde este nativă (sudul Alpilor, sudul Italiei până în Sicilia, estul peninsulei Yugoslave). Poate fi deja considerată a fi naturalizată, căci formează populații stabile, fără ajutorul omului, în special în habitate antropice (pe ziduri mai mult sau mai puțin vechi, în general, în locuri umbroase, mai mult sau mai puțin umede – Vasile Ciocîrlan – Flora ilustrată a României: Pteridophyta et Spermatophyta, Editura Ceres, București, 2009). Local, populațiile sunt abundente, iar tendința de viitor, dar în funcție și de factorii antropici, ecologici și genetici, este de a deveni o plantă invazivă (Culiță Sârbu – Considerations regarding the alien plants from moldavian flora (Romania), deliberately introduced by man, în Buletinul Grădinii Botanice Iași, tom 14/2007).
Are un mod aparte de a se perpetua: tulpina, florile au proprietatea de fototropie, adică de a se îndrepta către lumină (soare), sporindu-și șansele de a fi fertilizate, creșterea în ansamblu a plantei fiind potențată de lumină prin mecanisme genetice; dar de îndată ce acest scop a fost atins, tulpina și florile întorc spatele luminii pentru ca semințele să cadă în locuri umbroase, mai umede, între pietre, în crăpăturile zidurilor, unde germinația poate avea loc mai ușor.
Numele genului provine din grecul cymba = nacela (dar și ombilic), referirea făcându-se la forma puțin concavă a frunzelor. O altă părere leagă această denumire de numele grec/latin al cimbalului/chimvalului, cele două talere ale instrumentului prezentând aceeași slabă cocavitate ca și frunzele acestei specii.

Alte fotografii:

– Onești/BC – 21 mai 2011

foto: Marelena Pușcarciuc

foto: Marelena Pușcarciuc

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena Pușcarciuc

foto: Marelena Pușcarciuc

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Adrian Schlesinger - http://spontana.robustit.com/

foto: Adrian Schlesinger – http://spontana.robustit.com/

Un exemplar mutant (jos) în comparație cu unul normal.
[Îi mulțumim lui Adrian Schlesinger pentru fotografii !]

Sibiu

17 mai 2015

 

Locații:

– Onești/BC – 22 septembrie 2009, 9 iulie 2010, 21 mai 2011

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.