Traseele noastre pe Clăbucetul Măneciului

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

background-ul hărții: Google Maps

Context geomorfologic:

Aparținând Carpaților de Curbură, Munții Ciucaș sunt, tradițional vorbind, ca fiind alcătuiți din două masive de sine stătătoare; relativ, pentru că sunt, bineînțeles, legate morfologic, prin Șaua Chirușca ce, prin altitudinea ei joasă, nu doar le separă, ci le și individualizează totodată: Ciucașul propriu-zis (cel ce conține Vârful Ciucaș) și Zăganu (sau Gropșoarele-Zăganu). Primului i se adaugă, picioarele … personale (Șipotele și Chirușca), Culmea Bratocea și Muntele Urlătoarea – și ele cu numeroasele lor picioare. Al doilea are în componență și Muntele Roșu, Culmea Albiile împreună cu Piatra Laptelui, dar și … terminalele Zăganului: Căzătura, Buzăianu și Cămașa.

background-ul hărții: Google Maps

De cele două masive se leagă însă, și spre nord, și spre sud, alți munțișori: în primul caz, binecunoscuții Tesla și Dungu – considerați, oricum, îndeobște, ca fiind ai Ciucașului –, dar și așa-numiții Muncei ai Târlungului, iar în al doilea, Clăbucetul Măneciului; din considerente, măcar morfologice, îi vom îngloba în Munții Ciucașului (s.l) !

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc
[vedere de sub Fața lui Gherghel/Munții Grohotiș
– 14 aprilie 2019]

Clăbucetul Măneciului merită, totuși, o atenție aparte prin izolarea sa … pitorească și, implicit, prestanța cu care atrage de departe privirile și interesul, dar mai ales prin … calitățile  alpine: altitudine, gol, orizont peisagistic … cât cuprinde; și ar mai fi un atu, accesibilitatea !

 

 

 

 

 

background-ul hărții: Google Maps

În legătură cu acest ultim aspect, am construit două trasee în circuit, de o zi, ce le … epuizează și pe celelalte aspecte, valorizându-le pe … deplin; unul cu accesul de pe DN 1A (Ploiești-Cheia-Brașov), din gura pârâului Pleșu (55 km de la Ploiești, 60 km de la Brașov), altul de pe DF Valea Telejenelului, de la cabana silvică Păducel-Cascadă (amănunte, la descrierea traseului aferent).

 

 

 

 

 

Legenda link-uri:

– link pe nume – fotoreportaj/fotoindicații de orientare;
– (*) – descriere traseu;
– (**) – informații din ziua parcurgerii.

foto: Google Earth Pro

1. DF Valea Monteoru – Versantul stâng al Pleșului – Interfluviul Pleșu-Monteoru – Golul Clăbucetului – Vf. Clăbucetului – Versantul drept al Pleșului – Vf. Pleșu – Gura Pleșului – DF Valea Monteoru (*) (**)
2. Cabana Păducel-Cascadă – Cascada Schinda – DF Valea lui Dumitru – Șaua Plăiețu-Clăbucet – Golul Clăbucetului – Vf. Clăbucetului – Versantul stâng al Schindei – Cabana Păducel-Cascadă (**)

Descrierea celorlalte trasee din Munții Ciucaș poate fi accesată aici !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.