Ciocolata și muntele

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Moto: <Ciocolata Pitic vă face voinic, la munte, la mare și-n orice împrejurare !>

Printre fetișurile … alimentare care … fac bine pe munte, ciocolata are o poziție fruntașă, pe motiv că ar avea un aport energetic consistent și, mai ales, … instant ! Un oarece adevăr este în ambele susțineri, doar că nu … ciocolata în sine, prin componenta sa definitorie, cacaua – așa cum se crede – ar avea aceste merite, ci adaosurile, care pot fi multe sau … puține, importante sau nu, cantitativ ! Iar dacă interesul folosirii ciocolatei pe munte urmărește doar efectul energetic, e preferabil consumul adaosului răspunzător de acestă … înrâurire – să-l și numim, zahărul – … independent de … context, pur … și simplu !
Ca să înțelegem de ce vorbim doar despre un fetiș, e nevoie să știm câte ceva despre cacao și cum ajunge aceasta ciocolată !

Istoria pleacă de la un arbore, noi îl numim “de cacao”, cu numele său științific Theobroma cacao (1), o malvacee (rudă cu nalba).

Trunchiul, înalt de, maximum, 10-15 m, îi este, direct, împodobit cu numeroase (100.000 într-un an) și frumoase flori, multe sterile, alături de care, cele fertile (una din 500), dau naștere fructelor (cca 150 pe an), …

 

 

 

 

… bace de forma unei mingi de fotbal american, având cca 400 g și 15-20 cm lungime (2), …

 

 

 

 

 

 

 

 

… ce ascund în interior semințele (între 25 și 75);  din acestea se obține cacaua (6 kg din producția anuală de semințe a unui arbore) ! (3)

 

 

 

 

Pănă să ajungă ciocolată, semințele trec prin câteva proceduri (descrierea integrală, aici):
– o triplă fermentație: alcoolică, lactică, acetică;
– uscare naturală;
– prăjire;
– decorticare, sfărâmare, presare.
Pe parcurs rezultă o pastă din care, în final, se obține untul de cacao (întreaga materie grasă) și reziduurile solide sub formă de turte ce dau pudra de cacao.
Din aceste două ingrediente, împreună cu zahărul (de trestie sau sfeclă) și laptele (praf sau condensat) se obțin cele trei sortimente principale de ciocolată:
neagră, din pastă de cacao cu adaos de zahăr și unt de cacao (ori alte grăsimi vegetale – sic !) ;
cu lapte, din pastă de cacao cu adaos de zahăr, lapte și unt de cacao (ori alte grăsimi vegetale);
albă, doar din unt de cacao, plus zahăr, eventual, și lapte.
Clasic, pentru aromatizare, se adaugă vanilie; istoric vorbind, vanilia a luat locul piperului – folosit de azteci -, după ce cacaua a ajuns în Europa. (4)

Proprietățile energetice ale ciocolatei provin din procentul (variabil, pe o plajă largă) de zahăr conținut (precizat pe ambalaj). Ceea ce aduce cacaua este aroma specifică și o ipotetică zenzație umorală de bine provenită de la conținutul de teobromină (prezentă doar în pudra de cacao, până la 1%), un alcaloid, precursor al cofeinei (click aici, pentru a vedea și alte efecte benefice ale teobrominei și, deci, indirect, ale ciocolatei). (5)

_______________

1 – numele, dat de Linné, provine de la cuvintele grecești “theos” (zeu) și “broma” (hrană) – așa supranumind aztecii – de la care a ajuns în Europa, adusă de conchistadorul Hernán Cortés – cacaua (“cacahuatl” în aztecă).

2 – fructe de cacao ar putea fi cumpărate (căci nu sunt disponibile oricând) de la retaileri (ex. Mega Image, Carrefor, Selgros) , costând între 50 și 100 lei/kg (despre consistența și gust puteți citi aici ) !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 – Deși arborele de cacao este nativ în America tropicală și acuatorială astăzi este cultivat mult mai intens în Africa și Asia de Sud-Est, astfel că principalele țări cultivatoare sunt Coasta de Fildeș, Ghana și Indonezia; urmează Nigeria, Brazilia …, Mexicul fiind abia pe locul 8 – la nivelul anului 2013).

4 – marii producători de ciocolată sunt: nord-americanii de la Mars (M&M’s, Twix, Snickers, Bounty ș.a.) și Mondelēz (fost Kraft, deținătorii mărcilor Milka, Toblerone, Cadbury etc.), italienii de la Ferrero (cu Nutella, Kinder etc.), elvețienii de la Nestlé (Aero, Kit Kat, Lion etc.).

5 – dacă pentru om conținutul de teobromină din ciocolată (chiar mâncată curent, dar în cantități rezonabile) este inofensiv, unui câine consumul unei tablete de ciocolată îi poate provoca moartea.

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.