Cardamine bulbifera & Cardamine quinquefolia

Vedeţi imagini ale speciilor, executând click pe numele lor !
Executând click pe numele familiei, aflaţi informaţii despre aceasta !

Genul Cardamine (familia Brassicaceae) conține mai mult de 150 de specii, ce cresc peste tot în lume, mai puțin Antarctica. Denumirea derivă de la grecul “kardamon” – numele cresonului-de-grădină (Lepidium sativum), tot o brasicaceae, cu care unele specii ale genului se aseamnănă la gust; o altă ipoteză etimologică sugerează formarea termenului “cardamine” de la cuvintele grecești “kardio” = inimă și “amyno” = eu ajut, având în vedere proprietățile cardiotonice atribuite, în antichitate, unora dintre plantele genului. Câteva dintre cardaminee, printre care și cele ce fac obiectul acestui articol, sunt incluse într-un gen aparte, Dentaria (nume ce face referire la o serie de protuberanțe ale rădăcinilor plantelor în cauză, asemănătoare dinților), considerat, de clasificările filogenetice recente, cel mult, un subgen al genului Cardamine.
În legătură cu specia Cardamine bulbifera (L.) Crantzbreabăn, colțișor, adjectivul specific face referire la ceea ce reprezintă principalul criteriu determinator al speciei, și anume, prezența unor bulbili milimetrici la axilele frunzelor, reprezentând organe de înmulțire vegetativă a plantei; aceasta se poate înmulți și pe cale normală, prin intermediul semințelor, propagate în urma exploziei silicvelor ce le conțin. În general, florile (ce apar în martie-aprilie-mai) sunt roz-pal, ori violacee, dar și albe; în cazul acestora din urmă se vorbește chiar despre forma lactea (Wirtgen) O.E.Schultz.
Aria de răspândire a speciei este reprezentată de centrul, nordul și estul zonei temperate a Europei precum și de câteva stațiuni circumpontice.
Basionimul (întâia denumire a speciei) este Dentaria bulbifera, denumire dată de Linné în 1753. Un sinonim nomenclatural (homotip) este Crucifera bulbifera (L.) E.H.L.Krause, iar altele, heterotipice (ce propun subtaxoni) sunt Dentaria bulbifera var. ptarmicifolia DC., Cardamine bulbifera f. ptarmicifolia (DC.) Jovan.-Dunj., C. b. f. lactea O.E.Schultz.
Cardamine quinquefolia (M.Bieb) Schmalh/Benth. & Hook.f. ex Schmalh.. (cu sinonimele: Dentaria quinquefolia M.Bieb, D. hypanica Besser ex DC., Cardamine quinquefolia var. alternifolia O.E.Schultz., C. q. var. pilosa O.E.Schultz.) are un aspect foarte asemănător cu cel al speciei anterioare, doar că frunzele (nu neapărat cu doar 5 folicule cum ar sugera numele, ci și cu 7) sunt în număr de 3, așezate sub forma de verticil; de asemenea, nu prezintă bulbili. Florile sunt liliachiu-purpurii, mai rar, roze. Specia este răspândită din estul Europei (Ucraina, estul României și al Bulgariei) până în vestul și sud-vestul Asiei (centrul Rusiei, nordul Turciei și al Iranului). În România este considerată rară.

Bibliografie:
1. http://www.actaplantarum.org/floraitaliae/
2. http://archive.bsbi.org.uk/
3. http://www.bgbm.org/
4. http://www.researchgate.net/profile/Sabine_Montaut/
5. http://species.wikimedia.org/wiki/
6. http://www.theplantlist.org/
7. http://www.turkiyebitkileri.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Apps