Berberidaceae

Berberidaceae Juss. este o familie ce cuprinde cca 570 de specii, ori, după alte clasificări, 650, chiar 700 de specii – ierburi, arbuști și arbori – (dintre care 450, respectiv, aproape 600, aparțin genului Berberis(1 L., restul fiind împărțite între celelalte 9, 15 sau 17 genuri), răspândite quasiexclusiv în emisfera nordică, în zona sa temperată, dar și în cea subtropicală a Americii de Sud; câțiva reprezentanți ai genului Berberis cresc și în Patagonia.

În țara noastră familia este reprezentată în flora spontană doar de două specii: Berberis vulgaris L. – dracilă – și Gymnospermium odessanum (DC.) Takht. – talpa-leului. Acestora li se adaugă o specie ornamentală, adusă din America de Nord, Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt. – mahonia (americanii o numesc, popular, Oregon-grape – strugure de Oregon).

O caracteristică a multor berberidacee este prezența unor alcaloizi, nu neapărat toxici, dar care conferă și o anume atracție spre consum fructelor sau chiar frunzelor unora dintre specii, datorită gustului acru pe care îl au, sau spre utilizarea lor în farmacia populară și nu doar. (Dăm amănunte în acest sens la descrierea speciilor.)

Bibliografie:
1. – http://ro.wikipedia.org/wiki/Berberi
2. – http://en.wikipedia.org/wiki/Berberidaceae
3. – http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=10100
4. – http://delta-intkey.com/angio/www/berberid.htm
5. – http://montana.plant-life.org/families/Berberidaceae.htm

_________________________________

(1 – etimologia numelui este relativ controversată, deși este general acceptată originea arabă a termenului, unii atribuind-o fructelor unui specii din genul numit de Linné, Berberis; alții presupun că ar proveni de la greco-latinul barbaris, cu care romanii îi desemnau pe cei care nu vorbeau limba latină ori cea greacă, cuvânt intrat prin Africa de Nord și în limba arabă (pronunțat, bărbăr) de unde a fost apoi (re)preluat de limbile europene moderne (și pentru a-i numi pe indigenii nord-africani – nubienii sau libienii, sau maurii -, ulterior islamizați, berberi).

Dacă dorţi informaţii despre alte familii, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.