În extremul nordic al Munților Vrancei, plimbare pe prelungirile lor deluroase dintre Cașin și Oituz

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

background-ul hărții: Google Maps

Zona: Munții Vrancei/Munceii dintre Cașin și Oituz

Acces auto: Din Onești se iese spre sud-est pe DJ 115 spre Cașin – M-rea Cașin. După 7 km, la ieșirea din Cașin, un drum comunal duce, spre dreapta, în satul Curița. Ieșim din sat după 5 km de asfalt, urmând încă 1 km de drum petruit destul de prost întreținut, până la gura pârâului Purcărețu, de unde se intră în traseul per pedes.

foto: Google Earth Pro

Traseu (27 decembrie 2923): CURIȚA (Gura Purcărețului) – Piscu Purcărețu  – Dl. Rusenilor – Dl. Corbului – Gura Purcărețului

Caracteristici tehnice:
– durată: 4 h – cu popasuri;
– lungime: cca 6 km;
– denivelare pozitivă absolută: cca 250 m;
– dificultate: ușor

 

Fotoinformații despre traseu:

Găsim ușor vadul de traversare a pârâului Curița urmărind poteca oilor. Apoi vom sui spre Piscul Purcărețu, pieziș, întâi în ocol larg spre dreapta, …

 

… apoi spre stânga, revenind la direcția inițială și țintind marginea pădurii; prin care vom urca, urmând direcția sud.

 

Negreșit, vom prinde drumeagul de culme al Piscului Purcărețu ce ne va scoate din pădure la marginea unei foste livezi de pruni; …

 

… de aici plecăm spre stânga !

 

Imediat însă, cotim spre dreapta și coborâm pe urmele oilor spre valea Lărguței.

 

Drumul oilor, intră în păduricea tânără ce îmbracă pantele inferioare ale Lărguței bifurcându-se; noi alegen brațul drept, spre amontele Lărguței, ieșind din pădure deasupra obârșiei pârâului.

 

Suntem într-o largă șa, cumpănă de ape între văile Lărguței și Purcărețului unde se întretaie mai multe drumuri de oi.  Față de direcția din care am venit, vom coti cu 90 de grade spre stânga, …

 

… suind spre culmea Dealului Rusei, opozantul Piscului Purcărețu în raport cu cumpăna de ape.

 

Sus, vom întâlni un drum de căruțe așternut strict pe culme și pe care îl vom urma spre dreapta.

 

Rămânem pe culmea Dealului Ruseni până ce drumul o părăsește plecând spre stânga, pe deasupra obârșiilor Lărguței, pentru a trece pe interfluviul Curița – Cașin.

 

Noi vom rămâne pe Dealul Ruseni sau vom coborî spre dreapta, pe poteca oilor, înscriindu-ne pe versantul stâng al pârâului Purcărețu. În șaua în care se termină coborârea se află o stână.

 

Ținem linia culmii Dealului Ruseni; vom intra curând în pădure !

 

Lăsăm linia culmii coborând pe primul ei picior întins spre dreapta.

 

Imediat cum ieșim din pădure cotim drastic spre dreapta urmând o potecuță de oi.

 

Rămânând, cât de cât, pe curba de nivel pe care am ieșit din pădure vom ajunge în șaua cu stână, deci pe versantul stâng al Purcărețului.

 

Drumul care pleacă de la stână ține strict linia culmii, urmându-i sinuozitățile: orizontale și verticale; un reper important e o altă stână instalată pe un picior lateral.

 

După ce trecem de ea …

 

… ne apare în cale Dealul Corbului, ultimul … obstacol înainte de ieșirea din traseu. Îl putem urca, atenuând panta ocolindu-l puțin spre stânga sau direct, ori îi ocolim vârful, pe versantul drept, urmând poteca oilor.

 

În oricare din variante, poteca oilor părăsește curând linia culmii și coboară la firul, cel mai adesea sec, al Purcărețului, …

 

… pe care îl traversează pentru a ajunge la vadul de trecere peste Curița; același cu cel de la intrarea în traseu !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.