Circuitul văii Orbeni/Subcarpații Moldovei

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Zona: Culmea Pietricica/Subcarpații Tazlăului/Subcarpații Moldovei

 

 

 

 

 

 

 

 

Acces auto:
– șosele asfaltate din orice direcție cu excepția unor sectoare scurte, de 2 km și 1,5 km, doar pietruite, pe cele două drumuri de acces dinspre Onești: prin Parava, respectiv Drăgușani. Un … minus pentru drumul comunal prin Drăgușani, sectorul neasfaltat este și îngust pe porțiunea neasfaltată !
– obiectiv de vizitat, biserica de lemn din 1785 – monument istoric !
– loc de parcare, intersecția DC 109/Strada Răzeșilor cu Str. Șipotelor, lângă stația de autobuz, sau, mai jos cu 100 m, la intersecția cu Str. Zamfirești.

 

– harta: geoportalANCPI
– profil: Google Earth

Traseu per pedes (24 noiembrie 2023): ORBENI – Dealul Orbenilor  – Piscul Mare – Culmea Dealului – Piscul Bobeica – Dl. Fântâna Popii – Dl. La Pandelă – ORBENI

 

 

 

 

 

Cum am precizat mai sus, se poate parca la intersecția drumului comunal (109) sau Strada Răzeșilor cu capătul din amonte al Străzii Zamfirești; pe aici se revine în caz că se dorește finalizarea traseului cu vizitarea bisericii Sf. Nicolae !

 

În caz contrar e preferabilă parcarea de la intersecția drumului comunal cu Strada Șipote (semnalizată de un indicator rutier).

 

Părăsim drumul comunal după 100-150 m mai sus de parcare descrisă anterior.

 

Un sfert de oră ne trebuie să ajungem sus, pe Dealul Orbenilor.

 

Drumul de culme – interfluviu între văile Orbeni și Drăgușani, desparte tarlale agricole vreme de cca 45 de minute; până ajunge la marginea pădurii care îmbracă interfluviul spre amonte !

 

Încă un timp, cca 30 minute, versantul dinspre pârâul Orbeni este acoperit de vegetație ierboasă și, sporadic, arbustivă; drumul intră însă în pădure după vreo 20 de minute.

 

Prin pădure nu e nici o problemă legată de orientare. În ciuda spinării late a interfluviului linia culmii este lesne decelabilă, dar, mai ales, drumul este destul de circulat și, ca atare, ușor de urmărit; se mai adaugă și marcajul silvic al hotarului dintre parcele forestiere, realizat cu benzi roșii verticale.

 

După circa o oră interfluviul pe care am venit se racordează la culmea principală a Pietricicăi. Silvic vorbind, acest aspect geografic este marcat de racordul hotarului dintre parcele la cel dintre ocoale silvice (marcat cu “H”-uri roșii).

 

 

Urmează imediat trei trepte altitudinale care ne saltă mai sus cu 100 de metri !

 

 

Ne ostoim însă repede, căci ajungem, în mai puțin de jumătate de oră, la Troița lui Guruiță sau, cum apare marcat locul pe Google Earth, Crucea Călătorului. De aici, ne despărțim pentru scurt timp de “H”-ul silvic și ne ținem de drumul ce ocolește de-a coasta, micul vârf sub care suntem, apoi suie ușorîn spatele lui.

 

La fel procedăm cu vârful imediat următor, Piscul Bobeica, deși, fiind cel mai înalt al Platformei Păncești, poate ar trebui … cucerit ! O putem face de aici sau din șaua ce urmează !

 

Din șa, dacă refuzăm, din nou, ascensiunea pe vârf, urmăm drumul înainte, …

 

… coborând în fundul văii Ursoaia, un afluent de obârșie al pârâului Orbeni. Urmând același drum ajungem pe versantul drept al Ursoaiei, interfluviu între ea și Trestioara, afluent de obârșie al pârâului Scurta. Rolul orientativ al “H”-urilor silvice îl vor prelua benzile roșii verticale.

 

Vom urmări hotarul silvic marcat de ele pe interfluviu, fiind atenți la intersecțiile cu alte hotare, marcate însă de borne silvice. Două sunt importante, II 68 …

 

… și II 164, în fiecare caz alegând hotarele, implicit și drumurile de pe ele, ce pleacă spre dreapta.

 

În felul acesta ne asigurăm că părăsim pădurea și ieșim într-un vast perimetru agricol, exact acolo unde trebuie, în colțul său sud-estic, de unde pornește, spre est, pe latura sa sudică, singurul drum ce ne poate ajuta să-l străbatem !

 

Va trebui să ajungem însă pe latura sa nordică și o facem într-un punct în care drumul se apropie cel mai mult de pădurea ce o străjuiește. Ținându-ne de marginea tarlalei vom ocoli cupola dealului La Pandelă pe sub versantul ei nordic.

 

După aproape jumătate de oră de la trecerea pe latura nordică a exploatației agricole …

 

… o părăsim și intrăm în pădure; în punctul ales, descoperim capătul unui drum de căruțe (cândva – când Dealul La Pandelă era acoperit de pășune) pe aici răzbătea din pădure un mănunchi de poteci de oi și un drum de căruțe, dar zona a fost cucerită de o încâceală arbustivă.

 

Ajungem imediat la vechiul drum de căruțe, …

 

… care ocolește o mică obârșie și ne duce pe muchia interfluviului dintre ea și o alta …

 

… pe care o evităm însă, dar coborâm destul de repede de pe interfluviu, pe versantul său drept, pe un șleau al vechiului drum de căruțe.

 

Ne va apropia de marginea unei poieni pășunite pe care o vom străbate pe latura ei de sub pădure.

 

Din capătul poienii drumul taie un colț de pădure pentru a debușa într-o altă poiană, deasupra unui izvor captat într-o fântâniță.

 

În capătul de jos al poieniței drumul se bifurcă: …

 

… unde avem de ales între a coborî direct la punctul terminus al traseului sau de a mai lungi traseul (cu 1 km), pentru a trece pe la Biserica Sf. Nicolae.

 

Recapitulare … finală !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.