Monumente închinate Ecaterinei Teodoroiu !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Credem că cele mai potrivite cuvinte de introducere în problema tratată aici sunt cele rostite de generalul francez Henri Mathias Berthelot(1, în 1921, cu prilejul lansării intenției de construire a primului monument închinat Ecaterinei Teodoroiu:

“Ca şi surorile sale românce, Ecaterina Teodoroiu ar fi putut, în timpul războiului, să se consacre răniţilor, să ajute la pansarea lor, să îndulcească cu farmecul prezenţei sale durerile lor fizice şi morale. Dar însufleţită de dragostea pentru patria cotropită, ea s-a gândit că trebuie să dea mai mult: ea a vrut să împartă cu bravii soldaţi ai ţării sale natale primejdiile luptei; ea a avut deosebita satisfacţie, numită sublocotenent, de a-i conduce ea însăşi la luptă. Şi printre actele de bravură, de altfel aşa de numeroase ale acestei nobile armate, nu văd unul mai frumos decât sfârşitul glorios al acestei tinere fete, sacrificiu minunat pentru cea mai frumoasă cauză, arătând până unde poate ajunge sufletul femeii românce. Astfel de frumoase lecţii de morală au putut să sădească educatorii Naţiunii în viaţa Ecaterinei Teodoroiu! Învăţătorii şi învăţătoarele, înaintea copiilor, ofiţerii în faţa soldaţilor, vor şti să evoce, povestind despre prea scurta existenţă a acestei sublime eroine, imaginea totdeauna vie a credinţei în destinele unui mare popor. Găsesc înălţătoare ideea de a comemora printr-un monument înaltele fapte ale Ecaterinei Teodoroiu. Va fi din partea celor vii o dovadă de recunoştinţă şi de admiraţie; dar va fi, de asemenea, cel mai frumos exemplu de virtuţi ale neamului pentru generaţiile ce vor veni.”

Primul monument închinat Ecaterinei Teodoroiu a fost ridicat la Slatina în 1925, fiind amplasat în fața cazarmei Regimentului 43 Infanterie(2, cel din care a făcut parte Ecaterina Teodoroiu. Statuia eroinei, din bronz, pe un piedestal din beton, a fost realizată de sculptorul Dumitru Mățăoanu (1888-1929).

 

 

 

 

 

 

 

La Târgu Jiu, în 1936, în Piața Victoriei, în fața Primăriei, a fost inaugurat Mausoleul <Ecaterina Teodoroiu>, operă a artistei Milița Petrașcu (1892-1976). Monumentul, lucrat în travertin, este sub formă de sarcofag, …

 

 

 

 

 

… aici aflându-se și osemintele eroinei, aduse din Moldova încă în 1921 și depuse sub o piatră funerară, flancată de două tunuri, captură de răzvoi.

 

 

 

 

 

Tot în Târgu Jiu, în fața școlii care-i poartă numele, se află o statuie de bronz reprezentând-o pe Ecaterina Teodoroiu, realizată de Iulia Oniță (1923-1987) în 1976, …

 

 

 

 

 

 

 

 

… precum și Casa Memorială <Ecaterina Teodoroiu>, inaugurată în 1959.

 

 

 

 

 

 

Casa copilăriei Ecaterinei Teodoroiu !

 

 

 

 

 

 

 

În Sectorul V din București, în 2019, cu prilejul amenajării parcului <Ecaterina Teodoroiu>, a fost dezvelită o statuie de bronz a eroinei, realizată de Alexandru Papuc (n.1971)

 

 

 

 

 

 

 

 

În același sector al Bucureștiului, în 2023, a mai fost dezvelită o statuie de bronz a Ecaterinei Teodoroiu, operă a sculptorului Valentin Duicu (n.1984).

 

 

 

 

 

 

 

 

La Brăila, în 1928, a fost dezvelit un monument alcătuit dintr-o statuie de bronz înfățișând-o pe Ecaterina Teodoroiu și un piedestal de beton acoperit cu placi de marmură; statuia este opera sculptorului Vasile Ionescu-Varo (1887-1966).

 

 

 

 

 

 

 

În parcul orașului Azuga se află un monument dedicat eroilor locali căzuți în Primul Război Mondial. Într-unul dintre cele două grupuri statuare, realizate de Ioan Iordănescu (1881-1950), este redat momentul în care Ecaterina Teodoroiu este ucisă. Monumentul a fost inaugurat în 1936.

 

 

foto: Radu Pușcarciuc-2015

La Tișița/Mărășești/VN, în intersecția dintre DN 2/E 85 (București-Vama Siret), DN 2L (Tișița-Lepșa) și DN 24 (Tișița-Vama Sculeni), în 1936, din inițiativa și pe cheltuiala ziaristului Pamfil Șeicaru(3, s-a ridicat Monumentul Victoriei/Biruinței, având în plan central statuia Ecaterinei Teodoroiu. Autorul este sculptorul Oscar Han (1991-1976).
Între timp, monumentul a fost renovat !

 

Pe aleea personalităților istorice din fața Mausoleului de la Mărășești, în 1994, a fost amplasat un bust din bronz realizat de artistul plastic Florin Musta. [Nu-i cunoaștem datele biografice !]

 

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc-2015&2024

În preajma locului – Dl. Muncelu/Străoane/VN – unde a fost ucisă Ecaterina Teodoroiu, în 1972 s-a construit un monument din piatră fățuită, de curând placat cu marmură, ce are pe una da dintre fețe un mic basorelief cu chipul Ecaterinei Teodoroiu realizat de sculptorul Octav Iliescu (1916-1981).

 

Același Octav Iliescu este autorul unui bust în bronz dedicat <Eroinei de pe Jiu>.
[Încă nu știm unde este expus !]

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

Locul în care a fost inițial înhumată Ecaterina Teodoroiu, pe valea Glodului/Fitionești/VN(4, a fost marcat de o simplă cruce de lemn, alături de o alta, de pe mormântul căpitanului Dumitru Morjan, ucis cu o zi mai înainte. Cum am ptrecizat anterior, osemintele eroinei au fost dezhumate la 3-4 iunie 1921 și depuse la Târgu Jiu; probabil, pe locul fostului mormânt să fi rămas o cruce, fiind anunțată însă intenția comunității locale de a construi un monument. Abia în în 1983, doi localnici, Pătrășcanu Gheorghe și Graur Constantin, au ctitorit și construit un monument din beton amplasat în locul cu pricina. Recent, Primăria Fitionești a adăugat o placă comemorativă așezată la baza monumentului. Nu se știe ce s-a întîmplat cu mormântul căpitanului Dumitru Morjan !

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc

Cît privește locul exact unde a fost înmormântată Ecaterina Teodoriu lucrurile nu sunt foarte clare. Comparând fotografiile, cea actuală a poziției monumentului, …

 

 

 

… cu una făcută la șase luni după înmormântare, putem constata o diferență destul de mare între … fizionomiile celor două locații. Din mărturiile unor personaje contemporane cu evenimentul, mormintele – al Ecaterinei și al căpitanului Dumitru – au fost săpate într-o poiană mare de pe valea Glodului, în preajma casei/conacului/cantonului din marginea viilor lui Gheorghe/Vasile Apostoleanu(5.

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

În anul 2017, pe locul presupus al morții eroinei – în Poienile Popii -, familia col (retr.) dr. Dobre Ghe. Bebe, cu sprijinul Primăriei din Străoane, a ridicat o cruce de marmură; …

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

… în apropiere, Primăria Fitionești a amplasat o altă cruce comemorativă.

 

 

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

Discuții sunt și în legătură cu locul morții Ecaterinei Teodoroiu. Din documentele aflate în Fondul de date biografice privind-o pe Ecaterina Teodoroiu din Arhiva M.A.N. rezultă că eroina a căzut în luptele de pe Dealul Secului, loc aflat la 6 km distanță față de Poienile Popii. Corespondența târzie dintre un localnic din Străoane și un fost ostaș din plutonul/compania Ecaterinei Teodoroiu, sergentul Ion Tudorică, relevă însă nu doar ca loc al morții Poienile Popii, și nu Dealul Secului, ci și o altă zi: în loc de 23 august, ora 21, 22 august, ora 10.

Update:

În curtea Casei Filipescu-Cesianu din București – sediul Muzeului Municipiului București – se află un bust din bronz al Ecaterinei Teodoroiu realizat de sculptorul Constantin Lucaci (1923-2014).

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 2016, în Pasul Vâlcan (1.621 m), a început construirea unui Complex Memorial al Eroilor din Primul Război Mondial de către primăria Vulcan. Printre busturile expuse acolo, din 2018 se numără și cel al Ecaterinei Teodoroiu, sculptat de artistul gorjean Teodosie Cuciuc, care este, de altfel, creatorul întregului complex. [Nu-i cunoaștem data nașterii !]

 

 

 

 

 

____________________

1 – Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România din timpul Primului Război Mondial (1916-1918) a cărei misiune a fost de a consilia, sprijini și instrui unitățile și autoritățile militare române
2 – De-a lungul timpului monumentul a fost mutat în diferite locuri. Azi, se află pe Bd. Constantin Brâncoveanu, în apropierea podului peste râul Olt (DN 65/E 574, Slatina-Craiova)
3 – Pamfil Șeicaru (1894-1980) este considerat cel mai valoros ziarist interbelic
4 – Menționăm doar cu caracter anecdotic – vizavi de felul cum circulă informațiile pe NET – adlte descrieri ale acestei locații: Valea Pârâiașului, la locul Poienele; satul Poieni din comuna Fitionești; Valea Pârgăului; Valea Zăbrăuciorului !
5 – Gheorghe Apostoleanu (1832-1895) – magistrat, om politic (ministru de justiție) din Focșani, în casa căruia a fost semnat armistițiul din 1917 dintre România și Puterile Centrale; Vasile Apostoleanu, fiul lui Gheorghe Apostoleanu.

Bibliografie:
1. Marian Moșneagu – Monumente, filme, cărți în onoarea Ecaterinei, Historia
2. Lelia Pavel – Monumentele Ecaterinei Teodoroiu din județul Vrancea, Cronica Vrancei, XII/2011
3. ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu
4. ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Mathias_Berthelot
5. ro.wikipedia.org/wiki/Misiunea_Militară_Franceză_(1916-1918)
6. ro.wikipedia.org/wiki/Mausoleul_Ecaterina_Teodoroiu
7. ro.wikipedia.org/wiki/Iulia_Oniță
8. ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Mățăoanu
9. ro.wikipedia.org/wiki/Milița_Petrașcu
10. ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Ionescu-Varo
11. ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Iordănescu
12. ro.wikipedia.org/wiki/Oscar_Han
13. ro.wikipedia.org/wiki/Pamfil_Șeicaru
14. muzeugorj.ro/casa-memoriala-ecaterina-teodoroiu/
15. orasulluibucur.blogspot.com/statuia-ecaterinei-teodoroiu
16. vatra-mcp.ro/alexandru-papuc-sculptor
17. vatra-mcp.ro/octav-iliescu-sculptor-desenator
18. ateliere.net/ro/valentin-duicu
19. ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Lucaci
20. muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu
21. facebook.com/teodosie.cuciuc
22. Ciprian Rus – Neștiuta poveste a Ecaterinei Teodoroiu, Formula As, 1512/2022
23. Pârvu Boerescu – Jurnal de front (de la Jiu la Mărășești), Edit. Scrisul Romțnesc, Craiova, 1975
24. Cristina Păiușan-Nuică, Daniel Cosmin Obreja – La mormântul Ecaterinei Teodoroiu. O fotografie inedită și istoria sa, Magazin istoric, ianuarie/2023
25. Florica-Cireșica Cernat – Căpitanul Dumitru Morjan în documente, Muzeul Oltului, 3/2013, Slatina
26. Alexandra Panaete – Ultimii cronicari ai Ecaterinei Teodoroiu, Opinia studențească, 10 octombrie, 2011, Iași
27. Nicoleta Dragomir – Lecția de istorie, la monumentul Eroinei de la Jiu, Ferma, 2 octombrie 2019, Dumbrăvița/Timiș

Două trasee turistice având printre obiective cele șase monumente din județul Vrancea sunt fotodescrise aici și aici !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.