După cetăți-2

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

harta: Open Topo Maps

Acest articol continuă prezentarea traseelor ce trec pe la siturile arheologice din nord-vestul extrem al Munților Întorsurii, cunoscute îndeobște sub denumirea generică de “cetăți”. Datele generale în legătură cu acest demers, ca și fotoreportajul unei prime drumeții aferente, aici !

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

Traseul 2 (25 ianuarie 2025): BICFALĂU – Gura Văii Satului – Dealul Cetății – Cetatea Melcului – Vf. Pietrosu – Cetatea lui Brabaș II – Vf. Borzas – Cetatea lui Barabaș I – Dl. Cetății Barabaș [- Cetatea Barabaș III] – Poiana Hebea – Vf. Poeșu  – Piciorul Frumos – Piciorul Stejarului – BICFALĂU

Date tehnice:
Durată: cca 7 h
Lungime: cca 8 km
Denivelare pozitivă absolută: cca 450 m
Dificultate: mediu

Acces auto: În Ozun/CV, în dreptul Primăriei, DN 11 (Brașov-Bacău) este intersectat de DJ 103 (Chilieni-Săcele) pe care îl urmăm spre sud-est cale de 6 km până în satul Bicfalău. Îl părăsește la prima intersecție, la 0,5 km, după ce se trece pe lângă biserica ortodoxă – vizibilă pe dreapta la km. 5,5 ; noi mergem înainte însă, încă 0,8 km, …

… până într-o parcare largă ce deservește două pensiuni aflate în deapta străzii.

Fotoreportaj:

Din parcare, triunghiul roșu ne duce pe strada asfaltată până la intrarea în pădure, unde două semne ale marcajului sugerează continuarea traseului prin pădure. Nu există niciun alt semn, de indicator nici nu mai vorbim, care să arate corect continuarea traseului: acesta face o întoarcere de 180 de grade, râmânând atașat marginii pădurii, până ajunge în Valea Cetății Melcului de care ne desparte interfluviul aflat în stânga noastră; …

 

… pe care am decis să urcăm !

 

Dacă am fi privit cu mai multă atenție harta traseelor de lângă stâlpul cu indicatoare din parcare, am fi descifrat ușor care este traseul triunghiurilor roșii !

 

Sus pe culme ni se deschide un fuior de drumuri din care alegem când un fir, când altul, urmând direcția indicată de benzile roșii ale marcajului silvic !

 

Astfel, fără grabă, …

 

… ajungem, după trei sferturi de oră (cu tot cu popasul pentru micul dejun !) să întâlnim, tăind transversal culmea, traseul “cruce roșie”; vine din stânga, de la cetatea Melcului; duce în dreapta, în Poiana Hebea.

 

Coborâm spre stânga oarecum pe urmele unui drum de lucru – pentru că trebuie să-i ocolim denivelările, trunchiuri căzute sau tăiate, grămezi de crengi  rămase în urma tăierilor – …

 

… spre valea adâncă ce ne desparte de Dealul Cetății Melcului, trecând pe lângă un izvor de unde triunghiul roșu va fi însoțit și de puncte albastre !

 

Dincoace de vale …

 

… poteca marcată cu cele două semne ne duce pieziș pe culmea Dealului Cetatea Melcului, …

 

… până la cetate.

 

Cetatea este atribuită Evului Mediu, iar numele i s-ar datora unei scări … melcate ce cobora în subsol !

 

În continuare, traseul nostru rămâne pe culmea Dealului Cetății, în urcare spre Vârful Pietrosu. Ne ghidează marcajul turistic destinat semnalării monumentelor arheologice.

 

Pe o distanță relativ scurtă, sub 1 km, vom învinge o diferență de nivel de 200 m, ceea ce ne ia cam o oră de urcuș continuu !

 

Vârful Pietrosu își merită pe deplin numele datorită aspectului său …

 

… care, însă, poate fi bănuit, din același motiv, și că ar fi locația Cetății lui Barabás !

 

De pe vârf coborâm pe piciorul estic, conduși de același marcaj care ne-a și adus pe vârf; …

 

… pentru un timp i se atașează marcajul bandă galbenă pe care ne vom întoarce de la Cetatea lui Barabás I !

 

Până atunci, vom urca pe Vârful Borzas – de sub care “banda galbenă” părăsește culmea coborând spre dreapta – urmărind marcajul de … cetate !

 

Imediat ce coborâm de pe Vârful Borzas întânim triunghiurile galbene ale traseului ce vine din Lăsnău-Vale și apoi reîntâlnim benzile galbene, care ne duc sub promontoriul pe care se presupune că ar fi Cetatea lui Barabás.

 

Niciun fel de urme de pe micul platou de pe vârful promontoriului nu atrag însă atenția asupra unei potențiale construcții !

 

Traseul “bandă galbenă” pe care plecăm evită Vârful Borzas …

 

… ajungând pe culmea Borzas-Pietrosu – știm deja, puțin dincolo de vârf !

 

Țtim, de asemenea, că vom părăsi repede culmea și ne vom lua după benzile galbene …

 

… care, pieziș, pe drumuri forestiere, …

 

… ne scot într-o largă poiană cu o belvedere de … toată isprava !

 

Traversăm oblic poiana spre marginea pădurii de sus …

 

… pe lângă care vom coborî …

 

… spre Poiana Hebea.
[Update: În zona de obârșie a Văii Ursului – pe pârâul Heveder – s-ar afla o circumvalație care ar putea fi identificată cu Cetatea lui Barabás.]

 

În drum spre Poiana Hebea întâlnim câteva indicatoare încărcate de informații; nu însă tocmai regulamentare: de ex., “banda galbenă” nu merge decât până la Cetatea Barabás și pentru a continua până în Lisnău-Vale trebuie schimbat marcajul (triunghi galben/roșu), iar mai departe spre Măgheruș, se trece pe “triunghi albastru” !

 

În Poiana Hebea e încă un stâlp cu indicatoare cu având același neajuns; ar mai fi și lipsa totală a benzilor galbene în sectorul poienit, singura soluție privind orientarea pe acest traseu pentru intrarea în pădure reprezentând-o urmărirea drumului forestier.

 

Așa cum scrie pe una dintre săgeți la un minut-două distanță e un punct de belvedere; …

 

… pe un tăpșan aflat ceva mai jos, la … un minut-două distanță, descoperim o masă cu bănci pentru popas.

 

De pe indicatoarele din apropiere aflăm care sunt variantele pentru întorcerea în Bicfalău. Menționăm că, deși din indicații nu se deduce, și pe “triunghiul galben” și pe “punctul galben” (continuat de “triunghiul galben”) putem ajunge în Bicfalău; …

 

… de altfel, lucrul acesta se vede foarte clar pe harta afișată în locul de popas.

 

Continuăm pe “punctul galben” – deși nu vom vedea niciun semn al marcajului – pentru belvederile de pe traseu; …

 

Coborâm astfel pe Piciorul Frumos – interfluviu prins între celelalte două picioare vestice ale Vârfului Hebea: Poeșu și Stejarul – …

 

… până întâlnim stâlpul cu indicatoare …

 

 

… ce marchează o schimbare drastică de direcție a traseul “punct galben”: cotim cu 90 de grade spre dreapta, urmând un drum care traversează de-a coasta Valea Frumoasă pentru a ajunge pe Piciorul Stejarului

 

… într-un punct amenajat ca loc de popas !

 

În poienița din preajmă ne reîntâlnim cu traseul “triunghi galben”; îl vom urma în continuare. În treacît fie spus, indicatoarele de aici păcătuiesc și ele: lipsesc informațiile pentru direcțiile contrare celor precizate !

 

Un drum auto însoțit de cărări înierbate ne coboară rapid …

 

… până într-o poieniță amenajată ca loc de popas, unde ne reîntâlnim cu “punctul galben” și un stâlp cu indicatoare, iarăși, cu informații … unidirecționale !

 

Nu ne e greu să înțelegem că trebuie să urmăm drumul spre dreapta !

 

După un viraj scurt, acesta ne coboară …

 

… la … capătul traseului !

 

Apropo de capăt, înainte de a ajunge în parcare, consemnăm și unul dintre capetele traseului “triunghi albastru” !

Pentru a accesa fotoreportajul unui al 3-lea traseu la alte două cetăți din zonă, executați click aici !

Click aici pentru a accesa o Addenda ce cuprinde informații privind traseele noastre la multe alte cetăți din țară !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.