La o margine de Călimani, pe la Scaunul Domnului !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Beneficiind de primele, și ultimele, noastre vouchere de vacanță și trebuind să le consumăm repede (având valabilitatea limitată la un an), am parcurs cu … Google search și, ici-colo, și cu telefonul lista unităților de cazare agreate de Ministerul Turismului pentru decontarea voucherelor. Criteriile impuse de noi pentru … agreere – preț, condiții, distanță, zonă montană – au restrâns … dramatic lista până la o unică poziție, Pensiunea Lázár din Gheorgheni. Cum Gheorgheniul este înconjurat de munți (Giurgeu, Hășmaș, Gurghiu, Harghitei) am avut ce alege; …

background-ul hărții: Google Maps

… și ne-am oprit la Giurgeu – pentru a cuceri cel mai înalt vârf al lor, Pirișca, de 1.544 m – (ziua 1 – click aici pentru fotoreportaj), Gurghiu – tot pentru topul lor, Saca Mare, de 1.776 m -, tot Gurghiu – pentru a vedea Pietrele Coloape – (ziua 3 – click aici pentru fotoreportaj) și Călimanii – pentru Scaunul Domnului (ziua 2 –  vezi mai jos fotoreportajul). Din motive foarte dependente de noi – în drum spre traseul pentru Saca Mare, în Pasul Bucin, am constata că ne-am uitat actele la pensiune, așa că am făcut cale întoarsă – am renunțat la traseu, optând pentru unul mai scurt: la Piatra Vitoș din Hășmaș (ziua 4 – click aici pentru fotoreportaj) !

Ziua 2, în Munții Călimani

 

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

TraseuGălăoaia – Dl. Braniștea – Piciorul Gălăoii – Zăpodia Ursului – Scaunul Domnului – Poiana Stegii – Dl. Culmilor – Plaiul Ulmului – Dl. Runcu – Dl. Arșița – Gălăoaia

Date tehnice:
– Lungime = cca 27 km;
– Denivelare = cca 1.200 m;
– Durata (cu popasuri) = cca 13 ore.

 

 

[7: 30] Plecăm de pe Valea Gălăoaia din intersecția drumului forestier aferent aflată cu 500 m mi sus de DN 15. De aici, lăsăm drumul de pe vale și urmăm drumul din stânga !

 

Suim ușor, …

 

… fotoculegând florile …

 

… ce ne atrag atenția !

 

După jumătate de kilometru părăsim și acest drum pentru unul de tractor !

 

După ce ne trece printr-o rariște  …

 

… intră de-a costa în pădure, unde prindem muchia Gălăoii.

 

Ne vom ține pe ea urmându-i linia de cea mai mare altitudine, urcând și coborând mici proeminențe altidudinale, …

 

… constant, pe direcția nord-nord-vest !

 

La capătul a aproape 2 ore de mers traseul se suprapune pe o largă potecă silvică, …

 

… ce ne scoate curând într-o poiană aflată sub culme – numită aici Zăpodia Ursului -, pe versantul ei vestic; …

 

… nu departe (sic !) zărim obiectivul principal al drumeției noastre !

 

[10: 15] De cum ieșim din poiană …

 

… remarcăm semnele marcajului bandă albastră al unui traseu ce vine de pe o culme din stânga noastră, paralelă cu Piciorul Gălăoii !

 

După mai bine de jumătate de oră de mers liniștit, fără … griji – poteca e lată, bine marcată -, …

 

întâlnind, venind din stânga, dinspre Bistra Mureșului, pe Zăpodia cu Cale, traseul marcat cu triunghi albastru.

 

Imediat apoi, traversăm o poiană …

 

… cu flori !

 

Ne trebuie puțin peste o oră de mers liniștit, cu câștig lent în altitudine, până să ne … așezăm …

 

… pe Scaunul Domnului, …

 

… pe un … colț stâncos al său, de unde aruncăm o privire peste culmile dintre și dincolo de cele două Găloaie, cea Mică și cea Mare.

 

Poteca ne conduce în fața unui panou informativ, de unde aflăm că sunt două sectoare de interes !

 

Un marcaj nou-nouț – neconsemnat încă pe hărți – ne va conduce la cel estic, …

 

… format din două platforme de belvedere …

 

 

… !

 

Punctul roșu realizează, de fapt, un minicircuit; revenind spre punctul de plecare întâlnim încă un marcaj nou, “triunghi roșu”, ce ar duce în valea Gălăoaia Mică (pe care ar trebui să mai existe și un vechi “punct galben”) !

 

Intersecția dintre “punctul roșu” și “banda albastră” are loc într-o poiană amenjată pentru popas și campare, având și un mic izvor – Apa Domnească, totuși cam prea puțin îmbietor; …

 

… de aici sunt de făcut doar câțiva pași până la stâncile vestice, …

 

… câteva faleze cu puncte de belvedere !

 

[13: 15] Părăsim poiana de popas pe o cărare, teoretic – pe unele hărți, marcată cu punct albastru, dar pe care îl întâlnim cu adevărat, foarte repede, dar ceva mai … încolo, … suind din valea Bistrei.

 

Din intersecția respectivă urmăm ambele marcaje, bandă albastră și punct albastru, pe un drum de tractor.

 

Un panou informativ ne semnalează că ieșim din aria protejată Scaunul Domnului.  Drumul taie o rariște și apoi reintră în pădure, …

 

… de unde iese la marginea unei defrișări relativ recente. Marcajul bandă albastră dispare; conform ultimelor hărți (DIMAP, Munții Noștri), din acest punct ar trebui să plece spre stînga, către linia Culmii Stegii, în timp ce “punctul albastru” continuă pe drumul de tractor, agățat de marginea pădurii din dreapta.

 

Pe hărțile mai vechi “banda albastră” îl însoțea, trecând pe deasupra uneia dintre obârșiile Găloii Mici, pentru a traversa apoi Poiana Stegii.

 

Vom merge pe acest traseu, dar nu înainte de a ne lămuri ce se vede în depărtări !

 

Prin Poiana Stegii !

 

[14: 00] Îndată după ce remarcăm interesanta cruce prezentată mai sus, la prima bifurcare a drumului noi am ales stânga, ulterior aflând că traseul marcat continuă pe celălalt braț al drumului; …

 

… oricum, reîntâlnim marcajul ceva mai … jos – căci coborâm: …

 

… spre valea Gălăoii Mari !

 

Părăsim valea și marcajul ce-i rămâne fidel și săltăm pe botul de interfluviu ce o desparte de un mic afluent de obârșie al ei; …

 

Vom traversa de-a coasta interfluviul pentru a prinde un drumeag ce suie pe micul afluent și din care un braț lateral ne va sălta în Poiana Culmii !

 

Sinteză … satelitară !

 

Ajungem, deci, … dincolo, …

 

… în Poiana Culmii, …

 

… pe care o traversăm menținând strict direcția est, …

 

… până întâlnim punctele roșii ale traseului Valea Mureșului (Iod/Răstolița) – Culmea principală a Călimanilor (Șaua Cofu); …

 

… le vom urma (deși nu vom întâlni mai mult de două-trei semne) urmând strict direcția sud !

 

În dreapta ne apare imaginea Scaunului Domnului, …

 

… iar în stânga, culmea înaltă a Călimanilor; pentru ultima oară, …

 

… căci, curând, vom părăsi zona … liberă de păduri. Un reper în acest sens se constituie din acareturile unei stâne, pe lângă care vom trece – suntem în Poiana Porcului -, menținând direcția sud …

 

… și rămânând relativ atașați de marginea pădurii din dreapta.

 

Ocolim, astfel, obârșia văiugii Vișa, în timp ce străbatem poiana omonimă. Marcajul punct roșu coboară în valea Vișei, noi rămânem pe interfluviul din dreapta văii, numit Plaiul Ulmului.

 

[16: 30] Cum anticipaserăm, părăsim zona pășunilor. Drumul de pe plaiul Ulmului este unul pastoral, încă folosit și, cât de cât, întreținut, …

 

… deci relativ ușor de străbătut și de urmărit; …

 

… până în capătul plaiului, nod orografic unde acesta se bifurcă în două interfluvii. Suntem în Poiana Ulmului, de unde poteca pastorală coboară în valea, a Ulmului, dintre cele două interfluvii, traseul nostru continuând pe cel din dreapta.

 

Nu vom mai avea propriu-zis o potecă, ci ne vom ține, cu grijă, pe linia de cea mai mare altitudine a interfluviului (marcată silvic cu benzi roșii, simple).

 

După aproape 45 de minute atingem un nou important nod orografic, Vârful Runcului. De pe el urmăm direcția vest pe o culme ce se va arcui repede spre sud-vest. Orientarea ne e facilitată de marcajul silvic format din benzi galbene intercalate între alte două roșii, …

 

… urmărind însă cu atenție linia de maximă altitudine a culmii.

 

Ne-a trebuit cam o oră de mers din Vârful Runcului pentru a ajunge la capătul ei, o platformă pe care se află un rezervor de apă, al Centralei Electrice Gălăoaia !

 

Alegem să încheiem traseul coborând pe drumul tehnic ce pleacă de la rezervor, șerpuiește (3 km) pe versantul sudic al culmii – …

 

… trecând astfel pe la diverse anexe ale centralei electrice …

 

… – …

 

… și sfârșește în drumul forestier de pe valea Gălăoii, la … doi pași de punctul de intrare în traseu ! [20: 30]

– Fotoreportajul zilei I, în Munții Giurgeu, aici !
– Fotoreportajul zilei a III-a, în Munții Gurghiu, aici !
– Fotoreportajul zilei a IV-a, în Munții Hășmaș, aici !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.