Traseele noastre în Penteleu

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Legenda link-uri:

– link pe nume – fotoreportaj/fotoindicații de orientare;
– (*) – descriere traseu;
– (**) – informații din ziua parcurgerii.

background-ul hărții: Google Maps

Analizând schema geomorfologiei culmilor ce alcătuiesc Munții Vrancei și pe cei de primprejurul lor – Podu Calului, Penteleul, Ivănețu – observăm că toți aceștia din urmă pot foarte bine fi văzuți drept culmi ale primilor; un punct de vedere care poate fi susținut și geologic. Totuși, prin tradiție, dar pe baza criteriilor de sistematică specifice științei lor, geografii îi tratează separat, ca unități montane distincte; așișderea în literatura turistică.

 

 

foto: Google Earth Pro

Deși are un puternic … magnetism … turistic dat de potențialul său de pitoresc, dar și, în bună măsură,  datorită unei faime livrești, de care se fac … vinovați, cu precădere, Alexandru Vlahuță(*, dar și Alexandru Odobescu(**, totuși, poziția sa cam dezavantajoasă în raport cu căile de comunicație (situație relativ remediată în ultimii ani, după modernizarea unora dintre șosele și a apariției mai multor pensiuni chiar la poalele sale), a menținut Penteleul cam la periferia interesului turistic. Superficiala rețea de marcaje este și ea în ton cu această realitate, încă … anormală. Despre situația actuală a marcajelor se poate citi accesând articolul Câte ceva despre marcajele din Penteleu în … anno domini 2019 !

background-ul hărții: Google Maps

Traseele noastre în Penteleu:

1. Canton Brebu – Lacul Negru – Culmea Mesteacănului – Mt. Piciorul Caprei – Culmea Caprei – Golul Miclăușului – Șaua Miclăuș – Culmea Viforâtei – Vf. Penteleu – Obârșiile văii Șapte Izvoare – Șaua Miclăuș/Cășeria – Golul Miclăuș – Obârșia sud-vestică a Brebului – Valea Brebului (Bahna Brebului) – Canton Brebu (**)

 

 

 

 

 

(* – “Falnic și luminos se râdică-n fund blândul rege al atâtor înălțimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase pășuni, cu cele mai încântătoare și mai bogate plaiuridin tot cuprinsul Carpaților noștri. Din podișuri moi, trăgănate, pare că-l vezi cum crește, cum se desface-n sus, puternic și singur, lămurindu-și fruntea boltită pe albastrul cerului, împingându-și spinarea rotundă, gigantică, spre munții Ardealului … ” (Alexandru VlahuțăRomânia pitorească, Edit. Ion Creangă, București, 1972)
(** – “… starostele munților din Buzău … ” (A. I. OdobescuPseudo-cynegeticos, Edit. Minerva, București, 1979)

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.