Mii și milioane de … purici de zăpadă !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Explicație: Titlul vine din … adâncurile memoriei noastre din anii 196o, de pe când, Televiziunea Română, transmitea primul ei film serial, Aventurile echipajului Val-Vârtej(*. Personajul principal, căpitanul Val-Vârtej, avea un tic verbal, care ne-a și sugerat titlul acestui articol: “Mii și milioane de … pipe – epitaful de pe piatra de mormânt a actorului Dem Savu [1923-1999], interpretul lui Val-Vârtej, cuprinde și aceste vorbe -, balene, stele … !”

 

Primăvara, la sfârșit de martie, când covorul de nea se destramă în petice, acolo unde solul se ghicește deja sub zăpada ce mustește în soare, …

foto: Radu Pușcarciuc
Muntele Ardelea/Munții Tarcăului – 31 martie 2018

… poți vedea pete negricioase…

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc
Muntele Ardelea/Munții Tarcăului – 31 martie 2018

… ce, de departe, par depuneri de praf, iar mai de aproape, alcătuiri ciudate; …

 

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena Pușcarciuc
Muntele Viscolul/Munții Ciucului – 23 martie 2019

… privite cu atenție constați că reprezintă îngrămădiri de organisme vii [click aici pentru un filmuleț], ele însele un fel de hiperorganisme, …

 

 

 

 

 

 

foto: Marelena Pușcarciuc
Muntele Viscolul/Munții Ciucului – 23 martie 2019

… căci, dacă încerci să le strici forma cu vârful unui băț, vei constata că în câteva momente se … regenerează !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2007 David E. Reed

Compoziția e din mii și mii de insecte, mai precis, colembole, și mai precis, purici, popular, supranumiți “de zăpadă”, iar științific, Hypogastrura nivicola ! De culoare de la roșu la albastru-negricios, lungi de 2-3 mm, au 6 picioare și un apendice în formă de furcă care îi propulsează în salturi de ordinul centimetrilor (2-3 !). Cercetători canadieni au descoperit că rezistența lor la frig e datorată unor proteine antigel din structura lor biochimică, care blochează formarea cristalelor de gheață în organele lor; s-a deschis astfel un front de cercetare asupra posibilităților de ameliorare a condițiilor de transport și de conservare a organelor umane destinate transplanturilor chirurgicale !
[Și alte informații, aici !]

__________________
(* –  Duminica, la o oră pe care abia o așteptam, lăsam brusc orice joacă – prinsea, hoții și vardiștii, fotbal … – și ne strângeam toți copii din gașcă în … sufrageria noastră, înghesuiți pe jos, adulții pe canapea, pe scaune, la singurul televizor din bloc, un Rubin 102, să vedem fiecare episod al serialului. La sfârșit, afară, uneori, retrăiam, povestind cu aprindere momentele ce ne impresionaseră, imitând gesturi, continuând trăiri; de pildă, ne-am chinuit mult să ne gândim în același timp la șapte lucruri diferite, căci, doar astfel, am fi reușit să facem să leviteze obiectele din jur, așa cum văzuserăm într-una din aventurile echipajului Val-Vârtej !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

2 Comments

  1. Coloane sonore: Aventurile Echipajului Val-Vârtej (1965) – Mii şi milioane de stele https://youtu.be/sy9pcOZkKlw

    • Mulțumim mult !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.