Gușterul

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !

foto: Marelena Pușcarciuc

Numit științific Lacertav viridis, gușterul reprezintă șopârla noastră cea mai mare, putând atinge 30-40-45 cm (conform diverselor surse bibliografice) lungime, coada reprezentând mai mult de jumătate; Prădătorii săi, păsările mai mari, unele mici mamifere, șerpii, se mulțumesc adesea cu câte o bucată din coada gușterului, la care el însuși renunță, restul putând astfel scăpa cu fuga ! La rându-i pradă insecte și mici nevertebrate.

foto: Marelena Pușcarciuc

Obișnuiește să dijmuiască de ouă cuiburile păsărilor; ajunge și la cele de pe crengile superioare ale arbuștilor, fiind un bun cățărător. Dieta sa are însă și o latură vegetală, constând din fructe.

 

 

Aspectul său este inconfundabil datorită culorii predominant verzi a spatelui, combinată cu galbenul, la fel de intens, al burții.

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc

Există un oarecare dimorfism sexual, accentuat în perioada de înmulțire, când gușa masculului devine … intens albastră, a femelei rămânând albă;

 

 

foto: Marelena Pușcarciuc

altfel, femela se mai distinge și prin două sau mai multe striații albe, longitudinale, pe spate.

 

 

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc

Începând din primăvară (iarna se ascunde de frig în galerii subpământene, arareori arătându-se soarelui), femela depune 5-20 de ouă, odată la 2-4 luni, într-o groapă pe care o excavează în sol, eclozarea lor având loc după 2-3 săptămâni. Juvenilii, de culoare maro deschis și lungi de 3-4 cm, se maturizează după primul an, timp în care își dublează dimensiunile.

 

 

Bibliografie:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/European_green_lizard
2. http://www.dorupanaitescu.ro/dosar-de-specii-gusterul-lacerta-viridis-biodiversitate.html

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.