Cryptogramma crispa

Dacă noi nu avem, vedeţi imagini ale speciei, executând click pe numele ei !
Executând click pe numele familiei, aflaţi informaţii despre aceasta !

Cryptogramma crispa (L.) R.Br. ex Hook.ADIANTACEAE

Sinonime: Acrostichum crispum Vill., Allosorus crispus (L.) Röhl. / Bernh., Blechnum crispum Hartm., Onoclea crispa Hoffm., Osmunda crispa L., Osmunda rupestris Salisb., Phorolobus crispus Desv., Polypodium crispum Roth., Pteris crispa All., Pteris tenuifolia Lam., Stegania oneocleoides Gray, Struthiopteris crispa Wallr.

E o specie semnalată la noi doar de botaniştii transilvăneni din secolul trecut.

Denumirea genului provine din cuvintele greceşti “cryptos” = “ascuns” şi “gramma” = “linie”, care se referă la benzile marginale cu săculeţi cu spori ascunşi de marginile revolute; epitetul specific “crispa” provine din latină, însemnând “fin cârlionţat”, “inelat”, “încreţit”.
În engleză este numită “parsley fern”, ce s-ar traduce prin “ferigă-pătrunjel” cu referire la frunzele acestei plante.

Este o specie pionier, care face parte din grupul ferigilor arctic-alpine, şi creşte pe grohotişurile acide, pe suprafeţe unde zăpadă rămâne până târziu, pe stânci şi pe ziduri de piatră. În Europa creşte în munţii din centrul şi sudul continentului, dar şi în insulele britanice nordice.

Frunzele, lungi de 30 de cm, sunt de două tipuri atât de diferite încât la prima vedere par că ar aparţin unor plante diferite. Frunzele sterile sunt 2-3 penate cu pinule de 5-10 mm în lungime şi de 3-7 mm lăţime, în timp ce frunzele fertile sunt 3-4 penate şi cu pinule mai înguste. Frunzele fertile au aglomerările de sporangii împrăştiate de-a lungul nervurilor, fiecare cu fals indusium strâns rulat. Sporangii sunt galbeni şi se maturizează la jumătatea verii.

Spori atribuiţi ferigii Criptogramma crispa  au fost descoperiţi în depozite din aria protejată Snowdonia din Ţara Galilor care ar dăinui din ultima perioadă glaciară.

Dacă vreţi să aflaţi informaţii şi despre alte specii de plante, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.