Circuitul Băimacului pe Colinele Tutovei !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

harta: prelucrare de Radu Pușcarciuc după Ioan Hârjoabă

Zona: Podișul Bârladului/Colinele Tutovei

Acces auto: Drumul județean 241A leagă localitățile Secuieni/BC de pe DN 2F, Bacău – Vaslui, și Lărgășeni/VN de pe DN 11A, Adjud – Bârlad, de-a lungul a 59 km asfaltați. La 14 km de Secuieni se află intersecția – marcată cu indicator rutier – cu drumul comunal ce duce în satul Băimac. De aici începe traseul per pedes !

 

 

 

 

 

foto: Google Earth Pro

Traseu (5 ianuarie 2024): IZVORU BERHECIULUI (Gura Băimacului) – Dl. Podului  – Dl. Mârzii  – M-rea Băimac – Dl. Mârzii – Dl. Bulău – Dl. Băimacului – Dl. Glodurile – Gura Băimacului

Caracteristici tehnice:
– durată: 8 h – cu popasuri;
– lungime: cca 15 km;
– denivelare pozitivă absolută: cca 450 m;
– dificultate: ușor

 

Fotoinformații despre traseu:

Intrarea în traseul per pedes; pe drumul ce duce în satul Baimac (asfaltat de la intrarea în sat până la mânăstirea omonimă) !

 

Părăsim drumul comunal după numai 400 m, …

 

… pentru a sui pe Dealul Podului.

 

Așa cum îi sugerează numele, zona sa somitală e un platou propice pentru culturi agricole; ceea ce poate incomoda deplasarea în anumite circumstanțe !

 

Dar nu pentru prea mult timp, căci după maximum jumătate de oră ajungem în vârful dealului Pod, de unde, în continuare, culmea și versanții acestuia, ca și ai dealului ce urmează, al Mârzei, sunt acoperiți de ierburi, arbuști și petice de pădure.

 

Un drum bun ține culmea cu fidelitate relativ; îl urmăm până depășim ultimul pâlc de pădure.

 

Coborâm spre valea Mârzei, țintind breșa făcută de turmele de oi prin gardul de păducel și măceș ce ne taie calea, pe undeva, pe la mijlocul pantei.

 

În continuare, trecem pe lângă acareturile unei ferme, trecem Mârza – de regulă, seacă – și, pe drumul care leagă ferma de satul Băimac, vom ajunge la drumul comunal ce deservește satul și, apoi la Mânăstirea Băimac. De la mânăstire ne vom întoarce pe Dealul Mârza trecând pe lângă aceeași fermă, din valea Mârzei: …

 

 

 

… [La data drumeției noastre mânăstirea nu avea niciun viețuitor, biserica ființând ca una de parohie !] …

 

 

… !

 

Pe Dealul Mârza; primul reper e Vârful … Mârza …

 

… !

 

Pe Dealul Bulău schimbăm cursul cu 180 de grade: spre Dealul Băimac !

 

Pe Dealul Băimac, pe deasupra Băimacului …

 

… și Satului Nou !

 

Terminalul Dealului Băimac se desparte de interfluviul Zeletin-Berheci, formând un mic interluviu, continuat cu Dealul Glod, între Băimac și Glodu.

 

Trecem pe Dealul Glod. Cam din capătul lui vom coborî la gura Baimacului !

 

Noi am făcut-o din dreptul bornei silvice II 504 – ca să oferim un punct de reper -, …

 

… dar se pot găsi și alte cărări – de oi – care să mai îndulcească panta abruptă și să înșele și … opreliștile vegetației dese și țepoase.

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.