Alisma gramineum

Dacă noi nu avem,vedeţi imagini ale speciei, executând click pe numele ei !
Executând click pe numele familiei, aflaţi informaţii despre aceasta !

Alisma gramineum Lej.(pătlagină-de-apă) – ALISMATACEAE

Sinonime: A. arcuatum Micheli, A. geyeri Torr., A. graminifolium (Wahlenb.) Ehrh. ex Ledeb., A. loeselii Gorski / Gorski ex Juzep, A. validum Greene

Epitetul specific gramineum face referire la asemănarea frunzelor cu cele ale gramineelor. Are o largă răspândire pe glob, din America de Nord până în Europa şi Africa de Nord. În unele ţări, cum ar fi Anglia, este considerată în pericol şi, de aceea, este plantă protejată Este o plantă mică de apă care creşte în mâl şi în ape de suprafaţă dulci ori puţin sărate din zonele mlăştinoase. Frunzele şi florile minuscule, albe cu tentă purpurie pot fi subacvatice sau nu. Dacă florile cresc sub apă, rămân inchise şi se autopolenizează automat, adică sunt cleistogame, ceea ce-i permite plantei să-şi economisească resursele necesare pentru producerea seminţelor. Când cresc deasupra apei, ele se deschid. Pe fiecare ramură cresc 4 sau mai multe verticile de flori; tija purtătoare de flori este mai înaltă decât frunzele. Perioada de înflorire este iunie-august.

Frunzele de la bază formează rozetă. Frunzele de deasupra apei sunt, pe ramurile viguroase,  rigide şi late, de forma unor lănci, mai mult lungi decât late, iar cele subacvatice sunt foarte înguste şi lungi, asemenea unor panglici.

Dacă vreţi să aflaţi informaţii şi despre alte specii de plante, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.