Akaniaceae

Akaniaceae Stapf, nom. cons. este o familie de arbori înalţi  de 8-12 m, formată din două genuri Akania şi  Bretschneidera fiecare cu câte o specie: Akania bidwillii (R.Hogg) Mabb., răspândită în estul Australiei, şi  Bretschneidera sinensis Hemsley, ce creşte în sud-estul Chinei, Vietnam şi Taiwan. Arborii proaspăt tăiaţi, precum şi coaja emană un miros asemănător celui de nap. Sunt plante hermafrodite cu flori agregate în inflorescenţe (panicule), cu fructe necărnoase de culoare roşu-mat, dehiscente (eliberează sămânţa la maturitate).

În genul Akania sunt incluse şi două specii fosile descoperite în depozite eocene ce datează de circa 51,9 milioane de ani,  descoperite în Patagonia (Argentina),  A. americana şi A. patagonica.

Unii botanişti consideră că cele două genuri sunt înrudite, alţii exclud genul Bretschneidera  din familia  Akaniaceae considerându-l o familie aparte, Bretschneideraceae(1. Separarea familiei Bretschneideraceae  de Akaniaceae  a fost considerată  opţională de APG II (2003); oricum prin alăturarea  celor două genuri într-o singură familie nu se pierde nimic (APG III – 2009).

Termenul generic “akania” provine din limba greacă şi înseamnă “ţep, spin”, făcându-se trimitere la frunze, care sunt mari, cu o lungime ce poate să ajungă la 75 de cm, alternante, pieloase, compuse (penate), cu mai mult  de 30 de foliole opuse până la subopuse, terminate cu zimţi aciculari.


(1Emil Bretschneider (1838-1901), fizician rus, funcţionar la Legaţia Rusă din Pekin, perioadă în care a publicat un studiu privind primele cercetări europene legate de flora Chinei.

Dacă dorţi informaţii despre alte familii, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.