Actinidiaceae

Actinidiaceae Hutchinson – conţine 3 genuri cu circa 360 de specii, arbori, arbuşti şi liane din zona temperată şi subtropicală, native în Asia (Actinidia şi Clematoclethra), America Centrală şi de Sud (doar Saurauia); toate trei genurile şi 66 de specii (52 endemice) au reprezentanţi şi în China. Saurauia cu cele 300 de specii ale sale este cel mai cuprinzător gen al familiei. Deşi limitată la Asia tropicală şi la America Centrală şi de Sud, există dovezi că, în trecut, familia avea o largă răspîndire şi în America de Nord.

Din punctul de vedere al morfologiei externe se remarcă frunzele alternante, simple, spiralate, cu marginile serate sau netede. Florile, cu petale şi sepale libere, cresc solitare sau agregate în inflorescenţe. Sunt plante monoice (cu flori distincte pentru cele două sexe pe aceeaşi plantă) , dioice (cu flori pentru cele două sexe pe plante diferite) sau hermafrodite (cu ambele sexe pe aceeaşi floare).

Fructele sunt cărnoase, capsule pieloase sau bace cu multe seminţe mici, precum fructul de kiwi, Actinidia deliciosa – cel mai cunoscut reprezentant al familiei.

Aspectul, în secţiune transversală, al unui fruct de kiwi, ce evidenţiază un buchet de raze, datorită coloraţiei specifice, explică şi numele genului: “actinos” în limba greacă înseamnă  “radial”.

Familia mai este cunoscută şi sub numele Saurauiaceae.

Dacă dorţi informaţii despre alte familii, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.