Achatocarpaceae

Achatocarpaceae Heimerl este o familie mică ce consistă din doar două genuri cu 10-11 specii – de arbuşti, arbori mici şi, rar de arbori mai zdraveni – ocazional căţătărătoare, cu frunze căzătoare, având adesea crengi rămuroase. Frunzele simple, alternante, cu margini netede, fără zimţi sunt adesea suculente, cărnoase, devenind negre când se usucă. Inflorescenţele axilare, racemoase, au flori mici, bracteate, verzui, unisexuale. Fructele sunt cărnoase, cu o singură sămânţă, translucide sau albe, cu sepalele rămase în fruct. Aceste plante sunt endemisme în sud-vestul Statelor Unite şi în sudul tropical şi subtropical al Americii de Sud.

O secţiune longitudinală într-un fruct de Achatocarpus Triana (unul dintre genurile familiei) arată o dispunere sub formă de brâuri (precum la agate(1) a miezului, ceea ce explică denumirea ştiinţifică, provenită de la cuvintele greceşti “achates” = “agată” şi “karpos” = “fruct”.

Familia Achatocarpaceae a fost tratată ca parte a familiei Phytolaccaceae, dar ultimele taxonomii (APG II) o consideră o familie independentă. Studiile moleculare recente o apropie de Amaranthaceae-Chenopodiaceae, fapt susţinut şi de datele morfologice.

Cele două genuri ale familiei sunt: Achatocarpus, cu circa 10 specii distribuite, în mare parte,  în America Centrală şi nord-vestul Americii de Sud, şi Phaulothamnus A.Gray, având o singură specie, P. spinescens A.Gray în Mexic şi SUA.


(1agatul  (de la numele râului grecesc Achates, unde a fost descoperit) este o formă particulară de cristalizare a cuarţului, şi o varietate a calcedoniei, caracterizată prin dungi sau benzi paralele de culori diferite. Onixul este o varietate a agatului cu dungi albe şi negre. Pietrele (agate) obţinute prin şlefuirea agatului sunt considerate semipreţioase. Cel mai mare agat a fost descoperit în Brazilia şi avea 35 de tone.

Dacă dorţi informaţii despre alte familii, executaţi click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.